Köp dina nya vinterdäck på nätet

Snö eller is på vägbanan ger upphov till lägre friktion för att svänga eller bromsa jämfört med under sommarförhållanden. Därför krävs vinterdäck tillsammans med ett annorlunda körsätt för att säkert kunna ta sig fram på vägar när vinterväglag råder.

Samtliga vinterdäck har en gummiblandning som är mjukare än sommardäck. Vilket ger bättre grepp vid lägre temperaturer, men även ökat slitage vid högre temperaturer. De har också ett annorlunda däckmönster än sommardäck som är anpassat för att snö ska kunna komma in i fårorna i mönstret och där bidra till en ökad glidfriktion. För att detta ska uppnås är fårorna bredare och djupare. Mönstret skiljer sig också ute på sidorna av däcket för att här få speciellt god kontakt och hög friktion mot just snö. Bredden på fårorna i mönstret är dessutom anpassad till däckets diameter, på ett sådant sätt att motståndet från plogning blir så litet som möjligt. Gummit är även speciellt framtaget för att ge hög friktion på våta ytor.

Regler för vinterdäck

I Sverige råder krav på vinterdäck om vinterväglag råder under perioden 1 december till 31 mars. Med vinterdäck menas däck som är särskilt framtagna för vinterkörning och dessutom har en ”Mud and Snow” märkning (till exempel ”MS” eller ”M&S”), alternativt en symbol bestående av en snöflinga och en bergstopp. Det finns däck som har korrekt märkning men som trots det inte är speciellt framtagna för just vinterkörning. Sådana däck räknas alltså inte som godkända vinterdäck. Information om detta kan normalt fås från däcktillverkaren. Utöver detta krävs också ett minsta mönsterdjup på 3 mm för att vinterdäcken ska vara godkända. Istället för vinterdäck kan även annan likvärdig utrustning användas under perioden då vinterdäck krävs, till exempel snökedjor.

Olika typer av vinterdäck

Vinterdäck kan delas in i tre olika typer, som alla har sina för- och nackdelar. Allrounddäck, även kallat året-runt-däck, ”vanliga” dubbfria vinterdäck samt dubbdäck, dvs. vinterdäck försedda med dubbar av metall.

Allrounddäck framtagna för vinterförhållanden kan även kallas vinterdäck för mellaneuropeiska förhållanden. De har en något hårdare blandning av gummi än vanliga vinterdäck, som istället kan kallas nordiska vinterdäck.

När det gäller dubbdäck är det speciellt viktigt att komma ihåg att de inte är tillåtna under sommarhalvåret i Sverige, närmare bestämt mellan 16 april och 31 september. Dessutom finns det förbud mot dubbdäck på vissa vägar i svenska städer, har man sen även en släpvagn måste i så fall denna också vara utrustad med dubbdäck om dragfordonet är det.

Vilken typ av däck som lämpar sig bäst rent prestandamässigt beror mycket på underlaget. Dubbdäcks största styrka är med is som underlag, där de har betydligt bättre grepp än de andra alternativen. När det kommer till snöväglag så har dubbfria nordiska vinterdäck lite av ett övertag mot de andra. Vid både våt och torr asfalt som underlag är det allrounddäcken som svarar bäst istället, eftersom de ligger närmast sommardäck. För bästa möjliga köregenskaper rekommenderas alltid att de bästa däcken, det vill säga de minst slitna eller nyaste, monteras bak på bilen för att minska risken för överstyrning. Detta gäller oavsett vilken typ av däck det än är.