Dubbfria vinterdäck är ett utmärkt val för den svenska vintern. I stort sett alla moderna bilar är utrustade med antisladdsystem, vilket tillsammans med dubbfria vinterdäck ger en bra säkerhet vid vinterväglag. Men trots att de är tillåtna att köra med i Sverige året om har de betydligt sämre egenskaper än sommardäck vid sommarväglag. Dessutom gör varmare väder tillsammans med det mjukare gummit i vinterdäck att däcken slits betydligt snabbare under sommartid.
Dubbfria vinterdäck kallas också friktionsdäck eller nordiska vinterdäck. Dessa har i förhållande till sommardäck oftast ett mönster som är särskilt framtaget för vinterkörning, samt en annorlunda gummiblandning som lämpar sig bättre för vinterväglag. Mönstret i sig är bredare än för sommardäck och speciellt utformat så att snö ska kunna leta sig in och packas hårt.
Fördelar med dubbfria däck
Det har visat sig att dubbfria däck har likvärdiga egenskaper som dubbdäck vid nästan alla underlag, och på lös snö har dubbfria däck till och med något bättre grepp. Det är främst på is som dubbdäck har bättre egenskaper. Nordiska vinterdäck har också den bästa komforten och den lägsta ljudnivån av alternativen, och dessutom lägre rullmotstånd på asfalt än dubbdäck vilket gör det till ett mer ekonomiskt och miljövänligt alternativ.
Bilar med en antisladdfunktion har redan ett väldigt bra skydd mot sladd, vilket minskar behovet för dubbar. Det behövs sällan mer än nordiska vinterdäck för att klara den svenska vinterns förhållanden bra för de här bilarna.
Nordiska vinterdäck får till skillnad från dubbdäck användas året om. Även om det kan verka obetydligt kan det vara till stor hjälp att kunna byta till vinterdäck när som helst utan att behöva tänka på om det är tillåtet. Dessutom får man ta sig fram på alla vägar med nordiska vinterdäck, och ska man köra utomlands, framförallt söderut, behöver man inte oroa sig för det förbud mot dubbdäck som finns i vissa länder i centrala Europa.
Slitaget på vägbanan från nordiska vinterdäck är på grund av gummiblandningen högre än för sommardäck, men fortfarande betydligt lägre än för dubbdäck.
Nackdelar med dubbfria däck
Även om det är tillåtet att använda nordiska vinterdäck året runt så är detta inte att rekommendera. Nordiska vinterdäck ger betydligt sämre grepp än vanliga däck på sommaren. Anledningen är den annorlunda gummiblandningen som är speciellt framtagen för vinterväglag och de kallare temperaturerna på vintern. De varma sommardagarna gör att gummit blir mjukt och däcken fungerar sämre. Ju varmare väder desto sämre grepp. Vinterdäck vill också helst hålla rak kurs, så fordonet får sämre förmåga att väja med vinterdäck. Studier har visat att nordiska odubbade vinterdäck har nästan 20% sämre prestanda än sommardäck både på våt och torr asfalt. Detta gör att man absolut borde undvika att använda nordiska vinterdäck under sommartid.
Det finns också ekonomiska skäl till att undvika att ha kvar vinterdäcken på sommaren. När gummit blir mjukare av värmen på sommaren så slits också däcken mycket snabbare. Det gör att man kommer behöva byta ut sina däck betydligt oftare om man väljer att behålla vinterdäcken på, istället för att köra med sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern.