Allrounddäck

Allrounddäck är någonting mittemellan vinterdäck och sommardäck. De har inte lika bra egenskaper som vinterdäck vid vinterväglag och inte heller lika bra egenskaper som sommardäck vid barmark. Tanken på en typ av däck som funkar bra året om i alla förhållanden är visserligen god. Men tyvärr når allrounddäck inte riktigt dit, åtminstone inte för svenska förhållanden. Många allrounddäck är inte ens tillåtna vinterdäck i Sverige, eftersom de enligt lag måste vara specifikt framtagna för vinterkörning.

Allrounddäck eller året-runt-däck är däck som är utformade för att klara av vintrarna i mildare klimat såsom Storbritannien eller mellaneuropeiska länder. De kan också benämnas vinterdäck för mellaneuropeiska förhållanden på grund av detta. Dessa däck är framtagna för att ha bra prestanda under kalla förhållanden, men där det inte råder is eller snöväglag. Det finns också allrounddäck som är gjorda för terrängunderlag specifikt och inte vinterförhållanden. Gummit som allrounddäck tillverkas av är i regel hårdare än det för vinterdäck, men inte lika hårt som för sommardäck.

Fördelar med allrounddäck

Dubbfria vinterdäck för mellaneuropeiska förhållanden har betydligt bättre egenskaper än både dubbdäck och nordiska vinterdäck med barmark som underlag. Detta gör att det är den enda typen av vinterdäck som över huvud taget kan tänkas vara användbara på sommaren. De kan ha en gummiblandning som håller sig något hårdare på sommaren än för nordiska vinterdäck, vilket gör att de då slits mindre än nordiska vinterdäck sommartid. Greppet är bättre än dubbdäck och nordiska vinterdäck, både på torr och våt asfalt. Egenskaperna vid slask är jämförbara med de andra typerna av vinterdäck, och vid snöväglag är de bara något sämre.

Jämfört med dubbdäck ger dessa däck en högre komfort och lägre ljudnivå. På grund av det hårdare gummit och bristen på dubbar har allrounddäck mindre påverkan på både vägarna och luften än både dubbdäck och nordiska vinterdäck.

Nackdelar med allrounddäck

Visst hade det varit fantastiskt med en sorts däck som har bra köregenskaper året om? Tyvärr är det inte något som är tillgängligt. Även om den inte är samma som för nordiska vinterdäck så är gummiblandningen i däcken alltid framtagen för antingen sommar- eller vinterförhållanden. Däck som lämpar sig bra både för svensk vinter och sommar finns i praktiken inte. Även fast detta är den typen av vinterdäck som lämpar sig bäst på sommaren så är det fortfarande inte att rekommendera. Allrounddäck som är framtagna för vinterförhållanden slits precis som nordiska vinterdäck mer i sommarvärmen, möjligtvis till lite lägre grad på grund av det ibland något hårdare gummit. Dessutom gör det mönster som krävs för däck framtagna för vinterväglag att däcken hanterar vattenplaning betydligt sämre.

Vinterdäck för europeiska förhållanden har betydligt sämre egenskaper på underlag som våt is eller rå is och är inte att rekommendera för vägar som regelbundet har vinterväglag och låg underhållning.

De allrounddäck som är framtagna för sommarväglag är i stort sett alla otillåtna som vinterdäck i Sverige, även om de är märka med Mud and Snow-märkningen. De kan däremot lämpa sig bra som året runt-däck i sydligare länder.